De Bolonka

De rasbeschrijving


De Bolonka Zwetna (Russische Tsvetnaya Bolonka) is een klein Russisch hondenras dat behoort tot de groep van sociale en gezelschapshonden (rasgroep 9). Het is een klein, enigszins langwerpige hond. De schofthoogte moet tussen de 24 en 26 cm liggen. Het gewicht varieert tussen de 3 en 5 kg.

De Bolonka Zwetna is een kleine, compacte hond. De schedel ziet er groter en ronder uit door de hangende oren, die in het begin slechts iets uitsteken. De ogen zijn rond en steken niet uit. Oog- en neuskleur kan variëren tussen zwart en verschillende tinten bruin. De staart wordt over de rug gedragen en is lang behaard.

De vacht


De Bolonka Zwetna is een langharige hond waarvan de vacht golvend tot krullend is. Een grote krul heeft de voorkeur. Met betrekking tot de kleur zijn alle variaties en tekeningen toegestaan, echter het witgehalte moet zo laag mogelijk zijn (max. 20%). De Bolonka is dicht en royaal behaard over het hele lichaam, maar de ondervacht ontbreekt geheel of gedeeltelijk (dus niet erg behaard).

Het ideale type is dat de vacht van de Bolonka niet geknipt is. Foto's zijn te vinden op verschillende websites van Russische fokkers. In Duitsland draagt de overgrote meerderheid van Bolonka’s een vacht die is ingekort met een schaar om hygiënische redenen en om de verzorging te vergemakkelijken.

Het karakter

De Bolonka Zwetna behoort tot de gezelschapshonden. Hij is erg gefixeerd op zijn mensen en past zich snel aan hun levensritme aan. De Bolonka vergezelt zijn mensen het liefst overal en zoekt constant contact , maar zonder opdringerig te zijn. De Bolonka voelt je ook haarfijn aan, ze kunnen je troosten als de beste!

De Bolonka Zwetna is een volwaardige hondenpersoonlijkheid. Ze spelen, ravotten, vechten, winnen en verliezen. Een Bolonka kan gemakkelijk omgaan met deze situaties als zijn eigenaar hem de kans geeft. Met zijn vriendelijke, open karakter verovert hij de harten van de mens.

De Bolonka Zwetna is graag actief. Fysieke activiteiten zoals sportwedstrijden en lange wandelingen zijn voor hem geen probleem. Ze zijn minder geschikt voor joggers en fietsers. Daarnaast geniet de Bolonka van grote spirituele uitdagingen zoals: Zoekspelletjes, gehoorzaamheidstaken, etc. Dat is ook goed voor het bevorderen van de band tussen hond en eigenaar.

Cookies helpen ons bij het leveren, beschermen en verbeteren van onze producten en diensten. Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.